Jest ktoś kto mógłby mi pomóc??
Monika: przyprostokątne trójkąta ABC mają długość 10 i 24. Przeciwprostokątna trójkąta KLM podobnego do
niego ma długość 39. Oblicz obwód trójkąta KLM.
30 paź 12:59
Monika: proszę pomóżcie
30 paź 13:02
tim: Jaką długość ma przeciwprostokątna ABC.
30 paź 13:11
tim: Z tw. Pitagorasa.
30 paź 13:17
Monika: to wyjdzie x
2 = 676 tak

i co dalej
30 paź 13:21
tim: Ja chcę sam x. Nie x2.
30 paź 13:21
Monika: x= 26
30 paź 13:24
Monika: i co dalej
30 paź 13:26
tim: Ok.
Masz więc trójkąt: ABC o bokach 10, 24, 26
oraz trójkąt KLM o bokach x, y oraz 39.
| | ABC | | 26 | | 2 | |
k (skala) = |
| = |
| = |
| |
| | KLM | | 39 | | 3 | |
Wylicz x i y.
30 paź 13:34
Monika: nie wiem za bardzo jak to zrobić x mi wyszło 10 a y 24 ale nie wiem czy to możliwe
30 paź 13:39
Monika: proszę pomóż jak wiesz
30 paź 13:51
tim: 2/3 = 10/x
x = 15
2/3 = 24/y
y = 36
KLM ma boki 15, 36, 39.
30 paź 13:59
Monika: dzięki

30 paź 14:15
Mistrzu: * jeżeli to trójkąt prostokątny ...
28 sty 20:18