matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż
Mistrz:
Napisz wzór funkcji liniowej, która spełnia warunki: f(2)=−3 i f(−1)=3.
16 mar 23:59
agulka:
y=ax+b
⎧
f(2)=−3
⎩
f(−1)=3
⎧
−3=2a+b
⎩
3=−a+b
⎧
a=−2
⎩
b=1
y=−2x+1
17 mar 00:06
justi:
−3−3
y=
(x−2)−3 ⇒y=−2x+1
2+1
17 mar 00:26