f(x) = 1,5 x + 4
Dla x = 0 jest f(0) = 1,5*0 + 4 = 4 A = ( 0; 4)
Dla x = − 4 jest f(− 4) = 1,5*( − 4) + 4 = − 6 + 4 = − 2 B = ( − 4; − 2)
Wykresem danej funkcji jest prosta AB.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Miejsce zerowe:
f(x) = 0 ⇔ 1,5 x + 4 = 0 ⇔ 1,5 x = − 4 ⇔ x = − 4 : 1,5 = − 6
− 6 − miejsce zerowe
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
f(x) < 0 ⇔ 1,5 x + 4 < 0 ⇔ 1,5 x < − 4 ⇔ x < − 4 : 1,5 ⇒ x < − 6
x ∊ ( − ∞ ; − 6 )
−−−−−−−−−−−−−
| 4 | ||
f(x) > 2 ⇔ 1,5 x + 4 > 2 ⇔ 1,5 x > 2 − 4 ⇒ 1,5 x > − 2 ⇔ x > − | ||
| 3 |
| 4 | ||
x ∊ ( − | ; +∞ ) | |
| 3 |