matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Geometria- trójkąty. Znajdź promień koła
lola768593:
Znajdź promień koła
16 mar 23:28
Saizou :
zatem...
16 mar 23:34
pigor:
..., niech
r= ?
, to z warunków zadania :
(12−r)
2
= r
2
+(13−5)
2
⇔ 144−24r+r
2
=r
2
+64 ⇔ −24r= −80 ⇔ ⇔ 3r= 10 ⇔
r=
10
3
⇔
r=3
1
3
− szukana długość promienia. ...
16 mar 23:39
lola768593:
dzięki
16 mar 23:43
pigor:
.. a
Saizou
pięknie wpadł na pomysł z wzoru na promień koła wpisanego w Δ r=
S
p
=
5*12
5+13
=
60
18
=
10
3
. ...
16 mar 23:48
agulka:
1
P
ΔABC
=
*12*5=30
2
P
ΔABC
=P
ΔADC
+P
ΔBCD
1
1
30=
*13*r+
*r*5
2
2
r=...
16 mar 23:48