Oblicz sumę S100 ciągu arytmetycznego (an)
Adrian:
a2 = b2
a3 = (b+1)2
a4 − a2 = 2
Nie mam pojęcia jak to rozwiązać..
Proszę o pomoc.
16 mar 23:03
Saizou :
jeśli jest to ciąg arytmetyczny to
a4−a2=2r
2r=2
r=1
r=a3−a2
1=(b+1)2−b2
1=b2+2b+1−b2
b=0
a1=−1
a2=0
a3=1.....
S100=....?
16 mar 23:07
Adrian:
a
100 = −1 + 99 * 1
a
100 = 98
S
100 = (a
1 + a
100) * 100 / 2
S
100 = (−1 + 98) * 100 / 2 = 97 * 100 / 2 = 9700 / 2
S
100 = 4850
Już rozumiem ten sposób (nie znałem go wcześniej).
Dziękuję
16 mar 23:19