wielomiany
ciekawsky: Wielomian trzeciego stopnia P(x), ze współczynnikami rzeczywistymi:
dzielony przez x−1 ma resztę 3;
dzielony przez x+1 ma resztę −7;
dzielony przez x2−1 ma resztę ax+b.
Znajdź a i b.
Na razie mam P(1)=3 i P(−1)=−7. Co dalej?
16 mar 23:02
Saizou :
P(x)=Q(x)(x−1)+3
P(x)=S(x)(x+1)−7
P(x)=W(x)(x2−1)+ax+b
P(1)=3
P(−1)=−7
zatem...
16 mar 23:04
ciekawsky: no właśnie na tym leżę. rozbić się tego nie da, bo mogą być inne reszty
16 mar 23:14
Saizou :
skoro
P(1)=3 to 3=a+b
P(−1)=−7 to −7=−a+b
16 mar 23:15
ciekawsky: Dobre, dzięki
16 mar 23:16