matematykaszkolna.pl
Macierze podobne Satek: Witam! Byłbym bardzo wdzięczny gdyby ktoś wytłumaczył mi jak sprawdzić czy macierze są podobne emotka Na prostym przykładzie: [ 1 0 ] [ 2 0 ] A= [ 0 2 ] B= [ 0 1 ]
16 mar 23:01
Trivial:

nawias
0 1
nawias
nawias
1 0
nawias
nawias
2 0
nawias
nawias
0 1
nawias
nawias
0 1
nawias
nawias
1 0
nawias

A =
−1

16 mar 23:07
Satek: Rozumiem, że chodzi tutaj o wzór A=PBP−1 tak? ale skąd te P trzeba obliczyć? np. gdyby ta macierz była bardziej skomplikowana i wymyślenie nie wchodzi w gre?
16 mar 23:31
Trivial: Nie jestem pewny, ale chyba wystarczy sprawdzić czy macierze A i B są diangonalizowalne i mają takie same wartości własne (z uwzględnieniem krotności). Nie jest to najbardziej ogólny warunek ale jeśli zachodzi, to macierze A i B będą podobne (jeśli mnie pamięć nie myli...). λ(A) = 1, 2 λ(B) = 2, 1 Czyli są podobne, gdyż kompletny zestaw wartości λ ⇒ macierz diagonalizowalna.
16 mar 23:40
Satek: Bardzo dziękuje, teraz mi się rozjaśniło.
16 mar 23:48
Trivial: A dlaczego wystarcza? Jeżeli A i B są diagonalizowalne i mają takie same wartości własne λ (z uwzględnieniem krotności) to mamy: AS = SΛ ← Ax = λx zapisane dla wszystkich wektorów i wartości własnych na raz. BT = TΛ → Λ = T−1BT A = SΛS−1 = ST−1BTS−1 = (ST−1)B(ST−1)−1 Zatem A i B są podobne.
16 mar 23:55
pie: Trivial, zajrzałbyś do mojego tematu niżej?
16 mar 23:58