Ciągłość funkcji z parametrem
pie: Dla jakich wartości parametrów a, b i c funkcja f jest ciągła?
f(x)=
bx+1 dla 2 ≤ x ≤ 3
Liczę granice prawo i lewostronne dla x=2 i x=3, mam:
−0.5a=2b+1
3b+1=2−c

Coś nie działa.
16 mar 22:24
pie: UP
16 mar 22:50
pie: Nikt?
16 mar 23:33
17 mar 00:04
Trivial:
Ta granica jest równa [ (2−c)*∞ ]. Żeby to było równe liczbie rzeczywistej 3b+1 musimy wybrać c
= 2, wtedy jest szansa, że granica wyjdzie właściwa. Podstawiając c = 2 granica ta jest równa
14, co daje równania:
−0.5a = 2b+1
3b+1 = 14
c = 2.
17 mar 00:15
Una persona: Trivial jakby co 0*∞ = symbol nieoznaczony , powinno być 0/∞= 0
10 kwi 23:41
Una persona: Jeśli chcesz obliczyć b to trzeba dla trzeciego rownania(tego z pierwiastkiem) limes (x dąży do
3+) podstawić pod c =2 i wtedy rozwinąć pierwiastek
Pomnożyć razy ((Pierwiastek x+1 )+2) to potem sie skróci jako x−3 i wychodzi wtedy 1/4. Potem
porównujemy ze 1/4 = 3b+ 1 . Dla B wychodzi b =−1/4.
Na koniec dla a , porównujemy −0,5a do 2b +1 −> −0.5a = 2b +1 wiemy ze b wynosi −1/4 wiec za b
podstawiamy i a wynosi −1.
11 kwi 00:55
chichi:
Trivial dobrze napisał, jedyne 'c' dla którego granica może wyjść właściwa to c = 2, bo wówczas
mamy symbol nieoznaczony 0*
∞, bo dla pozostałych 'c' mamy wynik ±
∞. Robisz dokładnie to o czym
on napisał...
11 kwi 01:19