ciąg arytmetyczny
Jogin: Lewa strona równania jest sumą kolejnych wyrazów ciągu arytmetycznego. Wyznacz x.
(2−3x)+(5−3x)+...+(35−3x)=66
A więc tyle udało mi się zrobić. r=a2−a1=3
Podstawiając do wzoru na sumę: Sn=(2a1+(n−1)r)/2 *n wyszło mi coś dziwnego 132=n−6xn+3n2
próbowałem policzyć z tego delte ale wychodziła jakaś dziwna.
Z góry dziękuję za pomoc
16 mar 22:14
kaka: a1=2−3x natomiast an=35−3x
lub (2+5+.....+35)+n(−3x)=66 wylicz n z pierwszego nawiasu i maszzrobionezadanie, będzie ok
16 mar 22:54
Jogin: Dzięki

tylko nie wiem skąd się wzięło że a
n=35−3x
16 mar 23:24
agulka: Jest to podane w treści zadania
16 mar 23:27