logika, zdania, spójniki
logosnakiworld: jak zdefiniować dowolny spójnik ? np oraz jak można zdefiniować negację ¬ ? mógłby ktoś dać
przykład ?
16 mar 22:05
PW: Nie pytaj o definicje, od tego są podręczniki (wykłady).
16 mar 22:13
logosnakiworld: mam namyśli jak zdefiniować negację lub implikację zdaniem równoważnym.. np. :
jak zdefiniować ∧ :
mamy np. p∧q
¬(p∧q) <=> ¬p∨¬q
¬¬(p∧q) <=>¬( ¬p∨¬q )
p∧q <=>¬( ¬p∨¬q )
zatem zdefiniowaliśmy ∧ przez ¬( ¬p∨¬q ) prawda

ale jak w ten sposób zdefiniować negację ?
16 mar 22:19
Trivial:
Zakładam, że chodzi o definicję przy pomocy NAND.
NAND(x,y) = ¬(xy).
Skąd od razu:
NAND(x,x) = ¬(xx) = ¬x.
16 mar 22:26