WIELOMIANY
oxygen222: Po podzieleniu wielominau W(x) przez wielomian P(x)=x3−x2+5x−5 otrzymamy resztę 2x2+5x+3.
Jaka jest reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez x2+5 ?
16 mar 21:49
PW: x3−x2+5x−5 = x2(x−1) + 5(x−1) = (x−1)(x2+5)
16 mar 21:59
oxygen222: czyli x−1? bo ja w ogóle nie ogarniam tego tematu, czy mógłbyś/mogłabyś rozpisać?
16 mar 22:03
PW:
W(x) = P(x)•Q(x) + R(x)
− to jest definicja podzielności z resztą (trzeba ją uzupełnić o opowieść o stopniach
wielomianów).
Tego Q(x) nie musimy w żaden sposób szukać, po prostu taki wielomian istnieje. U nas
W(x) = (x−1)(x2+5)Q(x) + 2x2+5x+3
W(x) = (x2+5)[Q(x)(x−1)] + 2x2+5x+3
Wydawałoby się, że odpowiedź jest znana: reszta z dzielenia to 2x2+5x+3, ale nie jest to dobra
odpowiedź − reszta musi mieć stopień mniejszy niż stopień dzielnika, to znaczy mniejszy niż
stopień wielomianu x2+5. Reszta musi mieć stopień 1 lub 0. Dlatego dzielimy
2x2+5x+3 : x2+5
− potrafisz?
16 mar 22:30