analityczna
Radek:
Wyznacz współrzędne punktu P , który dzieli odcinek o końcach A = (29,− 15) i B = (45,13) w
stosunku |AP| : |PB|=1:3 .
Więc wyznaczyłem odcinek AB=4√65
Odcinek AP=√65
Odcinek PB=3√65
I teraz na prostej AB szukam takich punktów i wyjdą po dwie możliwości z czego jedną muszę
odrzucić ?
16 mar 21:48
Marcin: Masz punkt P=(x,y)
Znasz jego odległości od A i B.
Podstawiaj do wzoru i masz układ równań
16 mar 21:51
5-latek: sa na to wzory
gdzie k−−to stosunek podzialu
16 mar 21:53
Radek:
Układ równań. Ja się pytam o mój pomysł ? Czy jest dobry
16 mar 21:54
Marcin: Chodzi Ci o to, że masz równanie prostej AB, i wyliczasz od jednego punktu (np. A) taką
odległość na tej prostej?
16 mar 21:59
Radek: tak
16 mar 21:59
Marcin: No w sumie nie widzę przeszkód

Już się biorę za takie rozwiązanie
16 mar 22:03
bezendu:
Sposób dobry, ale można tak jak Marcin
16 mar 22:05
wmboczek: A dwa razy środek odcinka się nie da?
16 mar 22:07
Piotr 10: Można i też wektorowo
PB→=3*AP→ i od razu wszystko wychodzi
16 mar 22:08
Marcin: Radek. Z Twojego sposobu wychodzą kosmiczne liczby, bo równanie tej prostej to:
f(x)=1,75x−65,75
16 mar 22:19
Piotr 10: PB→=3*AP→
A = (29,− 15) i B = (45,13)
[xp − 45 ; yp −13]=3*[29−xp ; −15 − yp]
xp−45=3(29−xp)
yp−13=3(15−yp)
16 mar 22:26
Radek:
Nie chcę wektorów. Wolę bez nich
16 mar 22:26
justi:

Wyznacz współrzędne punktu S( środek AB
następnie współrzędne punktu
P( środek AS
i po kłopocie
16 mar 22:37
Radek: Dziękuję, to chyba najlepsze rozwiązanie
16 mar 22:42