Bryła sztywna
Ola : W celu doświadczalnego wyznaczenia momentu bezwładności tzw. wahadła Oberbecka (przedstawionego
na rysunku) nawinięto na walec cienką nić, na końcu której zaczepiono obciążnik o masie
m=0,2kg. Przed rozpoczęciem doświadczenia przytrzymano obciążnik. Następnie puszczono go tak,
aby rozpoczął ruch z szybkością początkową v0=0 i zmierzono czas, w którym obciążnik przebył
drogę h=1m. Uzyskano wynik t=15,5s. Promień walca, na który nawinięto nić, to R=2cm.
a) Wyprowadź wzór, na podstawie którego można obliczyć moment bezwładności wahadła Oberbecka,
korzystając z wyniku doświadczenia. Pomiń wszystkie opory.
b) Oblicz moment bezwładności wahadła Oberbecka, podstawiając dane liczbowe do wyprowadzonego
wzoru. Przyjmij, że g=9,81ms2.
c) Zakładając, że niepewność pomiaru czasu Δt=0,5s (a inne wielkości są zmierzone na tyle
dokładnie, że ich niepewności można pominąć), oblicz (metodą najmniej korzystnego przypadku)
minimalną i maksymalną wartość liczbową momentu bezwładności wahadła praz niepewność
bezwzględną ΔI i względną ΔI/I, z którą ta wielkość została wyznaczona.
16 mar 21:45
16 mar 21:52