1
qu: Określ dla jakiej wartości parametru m równanie cos2x−cosx=m
ma rozwiązanie
16 mar 21:06
Maslanek: cos2x=cos
2x−sin
2x=2cos
2x−1
Więc mamy równanie 2cos
2x−cosx−(m+1)=0
Niech t=cos x; t∊<−1, 1>
Reszta sam
16 mar 21:08
qu: a co robie z tą m przy liczeniu Δ
bo jakoś mi wycohdzi
Δ= 9+8m
16 mar 22:11
Maslanek: Musi być rozwiązanie na pewno, więc Δ≥0
Do tego warunki z t
16 mar 22:19
qu: t∊ <−1,1>
i co dalej ?
16 mar 22:22
qu: m≥9/8
16 mar 22:23
Mila:
f(x)=cos(2x)−cosx
f(x)=cos
2x−sin
2x−cosx
f(x)=cos
2x−1+cos
2x−cosx
f(x)=2cos
2x−cosx −1
cosx=t , t∊<−1,1>
f(t)=2t
2−t−1
Najmniejsza wartość funkcji to
największą liczysz na końcach przedziału
Określisz Zw
f =< ..., ..>
oblicz, pytaj, jeśli coś niejasne.
16 mar 22:25
qu: f(1/4) = −9/8
czyli Zwf = <−1,1>
bo wierzchołek nie należy do dziedziny ?
16 mar 22:36
Maslanek: Chodziło nam o rozwiązania, wiec zastanówmy się, czy dla t∊<−1, 1> one istnieją
Mamy f(−1)=1+1−1=1; f(1)=2−1−1=0
Więc na pewno t=1 jest rozwiązaniem
Ale gdzieś między (−1,0) jest jeszcze jedno rozwiązanie.
16 mar 22:40
Maslanek: Ale to wystarczy już tylko podzielić
16 mar 22:41
qu: w zapisach Mili
m to tak jakby f(x) ?
16 mar 22:45
Mila:
| | 1 | | 1 | | 1 | | −9 | |
f( |
| )=2* |
| − |
| −1= |
| Najmniejsza wartość funkcji |
| | 4 | | 16 | | 4 | | 8 | |
f(1)=2−1−1=0
f(−1)=2+1−1=2 największa wartość f(f) dla t∊<−1,1>
równanie
| | −9 | |
2cos2x−cosx −1=ma rozwiązanie dla m∊< |
| ,2> |
| | 8 | |
Bo wtedy prosta y=m przecina wykres f(t) w podanych granicach .
16 mar 22:46
qu: Dzięki temu rysunkowi zaczynam to rozumieć

Czyli na chłopski rozum
mam wierzchołek i wiem , że to jest najmniejsza wartość funkcji
potem licz f(1 i −1)
i wybieram tą większą liczbę
tak to wygląda ?
16 mar 22:50
Trivial:

Warto znać też interpretację graficzną. Funkcja f(x) = cos(2x) − cos(x) jest sumą funkcji
cos(2x) oraz
−cos(x). Pytamy o minimum i maksimum funkcji f(x). Maksimum widać od
razu − wynosi 2 w punkcie x = π. Z minimum jest gorzej, ale można oszacować, że jest równe
około −1.2. Zatem parametr m może przyjmować wartości m∊[?, 2] ≈ [−1.2, 2]. Dokładna odpowiedź
wyjdzie przy rozwiązywaniu algebraicznym.
16 mar 22:52
Mila:
Zgadza się, już Ci to kiedyś tłumaczyłam. To dobry sposób w wielu przypadkach.
16 mar 22:52
qu: Właśnie przed chwilą odgrzebałem tamten post.
Dzięki, może już teraz nie zapomnę
16 mar 22:54