aa
hugo: | | x3−7x+6 | | |f(x) | |
Naszkicuj wykres funkcji f(x)= |
| oraz g(x) = |
| i podaj ich |
| | x2−3x+2 | | f(x) | |
zbiory wartości.
| | x3−7x+6 | | (x−2)(x+3)(x−1) | |
f(x)= |
| = |
| = x+3 ? |
| | x2−3x+2 | | (x−1)(x−2) | |
1)
x≥0
x<0
Suma f(x) i g(x) = {2.4}
z założeniem x≠{−3,1,2}
Zw={4}
dobrze to mam?
16 mar 20:48
...:
... zaczynamy od dziedziny −
16 mar 20:53
hugo: x
2+3x+2 ≠0
(x−1)(x−2)≠0
xeR/{1,2}
I warunek dla wartości bzwgl
po uproszczeniu:
x+3 >0
xe(−3

o)
16 mar 21:00
...:
tego warunku nie ma −
16 mar 21:04
Mila:

Porządkujemy informacje.
| | (x−2)(x+3)(x−1) | |
f(x)= |
| |
| | (x−1)(x−2) | |
D=R\{1,2}
f(x)=x+3
Zw
f=R\{4,5}
| | |f(x)| | | |x+3| | |
2)g(x)= |
| = |
| |
| | f(x) | | x+3 | |
D=R\{−3,1,2}
g(x)=1 dla x+3>0⇔x>−3 i x∊D
g(x)=−1 dla x+3<0⇔x<−3 i x∊D
Zw
g={−1,1}
16 mar 21:05
hugo: 1. Nie rozumiem tego 'Zw
f=R{4,5} z czego to wynika?
2. Obliczyłem g(x) = 1 ... i napisałem potem źle i zepsułem sobie rozwiązanie.. mam takie braki

3. Dziękuję

!
16 mar 21:14
Mila:
f(x)=x+3 po uproszczeniu
D=R\{1,2}
f(1)=4
f(2)=5 ale odrzucamy te wartości, bo 1,2 ∉D
Dlatego ze zbioru wartości f(x)=x+3 odrzucamy {4.5}
16 mar 21:36
hugo: ok ok rozumiem
16 mar 21:55
Mila:
16 mar 21:56