majac dany sinus i cos oblicz roznice sinus alfa - beta
xender: Mając dany sin α = √2 / 2 i cos β = 3/4 α(90,180) β(0,90)
Oblicz sin(α−β)
z góry dzieki
16 mar 20:34
Kaja: sin
2α+cos
2α=1
sin
2β+cos
2β=1
sin(α−β)=sinαcosβ−cosαsinβ=...
16 mar 20:40
Janek191:
| | √2 | | √2 | |
sin α = |
| ⇒ α = 45o ⇒ cos α = |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 3 | | 9 | | 7 | |
cos β = |
| ⇒ sin2 β = 1 − cos2β = 1 − |
| = |
| |
| | 4 | | 16 | | 16 | |
sin (α − β ) = sinα cos β − cosα sin β =
Podstaw i oblicz
16 mar 20:45
xender: Wiem, że już pisałem , ale jeszcze raz dzięki bardzo !
16 mar 20:47