sprawdz ktos
jaktozrobic: w 30−sto osobowej klasie 1a srednia ocen z matematyki wynosi 4,4.W klasie 1b jes 25 uczniow i
srednia ocen jest rowna 3,3.Oblicz srednia arytmetyczna ocen z matematyki dla uczniow obu
klas.
Ps.Mi wyszlo 214,5 : 55≈3,9
Czy tak ma wyjść
30 paź 10:43
Zbronek: tak
30 paź 12:05
ania: tak
6 lis 19:23
ania: Bukiet 3
1. Jaki mo˙ze byc mianownik ułamka nieskracalnego a
b
, gdzie a jest
liczb ˛a całkowit ˛a, a b liczb ˛a naturaln ˛a, jesli iloraz
6 • a
b
jest liczb ˛a
całkowit ˛a?
2. O pewnej liczbie wymiernej w wiadomo, ˙ze 4w i 10w s ˛a liczba−
mi całkowitymi. Co mo˙zesz powiedziec o mianowniku ułamka
nieskracalnego wyra˙zaj ˛acego liczb˛e w?
144U BLACK
Bukiety str. 10
10
ALGEBRA
3. Dana jest liczba wymierna x oraz liczby naturalne m i n spełnia−
j ˛ace warunek NWD (m,n)=1. Wyka˙z, ˙ze je˙zeli liczby mx i nx
s ˛a całkowite, to liczba x te˙z jest całkowita.
Wyrażenia algebraiczne
Bukiet 4
1. Czy prawd ˛a jest, ˙ze jesli ad = bc i cf = de, to af = be?
2. Wyka˙z, ˙ze je˙zeli ab = a b i cd = c d, to
(ad + bc)b d = (a d + b c )bd.
3. Wiadomo, ˙ze a + b = a + b i c + d = c + d. Uzasadnij równosc
ac + bd + a d + b c = a c + b d + ad + bc.
6 lis 19:23