aa
hugo: | | 2x+a | |
Asymptotą wykresu funkcji f(x)= |
| jest prosta x=−1 |
| | x+b | |
| | 2 | |
b)Oblicz a, jeżeli wykres f otrzymano przez przesunięcie wykresu funkcji g(x)= |
| . |
| | x | |
g(x) => ....=> v[1;+2] Nie wiem jak to zapisać
16 mar 19:44
hugo: ?
16 mar 19:53
hugo: ?
16 mar 20:08
bezendu:
| | 2 | |
Czego nie wiesz ? |
| przesunięta o v→[1,2] |
| | x | |
16 mar 20:09
Mila:
1) x=−1 asymptota pionowa ⇔D=R\{−1}⇔b=1
| | 2x+a | |
f(x)= |
| przekształcamy do postaci kanonicznej |
| | x+1 | |
| | 2x+2−2+a | | 2*(x+1)+a−2 | |
f(x)= |
| = |
| |
| | x+1 | | x+1 | |
a−2=2,
a=4
wektor przesunięcia u=[−1,2]
Sprawdź , jaki otrzymasz wzór
g(x+1)+2
16 mar 20:11
hugo: ok
Milo !
16 mar 20:26
hugo: ale jak tak sb myśle to g(x+1)+2 to jest przesunięcie g(x) o vektor [−1,2] i będzie to samo

g(x+1)+2 =f(x)
prawda?
16 mar 20:29
hugo: ale jak tak sb myśle to g(x+1)+2 to jest przesunięcie g(x) o vektor [−1,2] i będzie to samo

g(x+1)+2 =f(x)
prawda?
16 mar 20:29
Mila:
Zgadza się.
Chodzi mi jednak o to, abyś wykonał rachunki, to taka samokontrola.
16 mar 20:49
hugo: ok ok

g(x) => g(x+1)+2
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2(x+1) | | 2+ 2(x+1) | |
g(x)= |
| + v[−1,2] ⇒ |
| + 2 ⇒ |
| + |
| ⇒ |
| |
| | x | | x+1 | | x+1 | | x+1 | | x+1 | |
4+2x = a+2x
a=4
16 mar 20:57
hugo: Milo 
Wierzę w twoją edukację
16 mar 20:57