Parametry i wzory Vieti'a.
Maron: 1.Oblicz wartość współczynnika b, jeśli suma odwrotności czwartych potęg pierwiastków równania
3x2 + bx − 4 = 0 jest równa 518.
2.Naszkicuj wykres funkcji y=f(m), która każdemu argumentowi m∊R przyporządkowuje liczbę
rozwiązań równania.
a) mx2 + 2x + m = 0
b) (m2 − 1)x2 + 2(m−1)x + 1 = 0
3.Określ liczbę pierwiastków równania mx2 + (m − 1)x + m = 0 w zależności od parametru m.
Proszę o szybką pomoc i w miarę jasne wytłumaczenie, nie mam pojęcia co mam zrobić. Pierwsze
zadania próbowałem zrobić ze wzorów Vietie'a, ale mi nie wychodzi. Drugie zadanie niby
zrobiłem podpunkt a, ale tylko tak "z domysłów". Trzeciego zadania nie mogę ruszyć, nie mogę
wpaść na pomysł − czy trzeba to robić parametrami, jeśli tak to jakie powinny być założenia ?
Proszę o szybką pomoc.
16 mar 19:41
5-latek: Myslalem z estudia bo napisales Maron .
Zadanie nr 3
1.dla m=0 dostaniesz rownanie jiniowe i wylicz jego pierwiastek
2. dla m nie rowna sie 0 masz rownanie kwadratowe .
I teraz rownanie kwadratowe ma dwa rozwiazania jesli delta >0 wiec policz
ma 1 rozwiazanie jesli delta =0 i nie ma rozwiazan jesli delta <0
16 mar 19:47
Maron: Zaraz postaram się to wykonać oraz wstawić zdjęcie tego jak to liczę, albo napiszę to.
16 mar 20:00
Maron: Czyli równanie muszę przekształcić w taki sposób :
mx2 + (m − 1)x + m = 0
mx2 +mx −x +m = 0
mx2 −x +m = mx + m
Nie zrozumiałem o czym mówiłeś, jeśli źle rozumuję to wyjaśnij jak możesz.
16 mar 20:13