Mamy
2*2a + 2*a + 2*3 b + 2 *b = 40
6 a + 8 b = 40 / : 8
| 3 | ||
b = 5 − | a | |
| 4 |
| 3 | ||
S = 2a* a + 3 b*b = 2 a2 + 3 b2 = 2 a2 + 3*( 5 − | a)2 = | |
| 4 |
| 9 | 27 | |||
= 2 a2 + 3*( 25 − 7,5 a + | a2) = 2 a2 + 75 − 22,5 a + | a2 = | ||
| 16 | 16 |
| 59 | ||
= | a2 − 22,5 a + 75 | |
| 16 |
| 59 | ||
Funkcja S(a) = | a2 − 22,5 a + 75 posiada najmniejszą wartość dla | |
| 16 |
| 22,5 | 45 | 8 | 180 | |||||
a = p = | = | * | = | |||||
| 598 | 2 | 59 | 59 |
| 3 | 180 | |||
b = 5 − | * | = .... | ||
| 4 | 59 |