prosze o dokładne rozwiązanie
dawek: Janek w czasie wakacji pracował przy zbiorze malin. Codziennie zbierał taką samą
ilość owoców. W sumie zebrał 180 kg malin. Gdyby zbierał codziennie o 3 kg więcej
malin, to te samą ilość owoców zbierałby o 5 dni krócej. Oblicz, ile dni pracował i ile
kilogramów malin zbierał dziennie.
16 mar 19:11
Kaja: x − ilość malin zebrannych w ciągu każdego dnia
y − ilość dnia pracy Janka
x*y=180
(x+3)*(y−5)=180
rozwiąż dalej
16 mar 19:21
anka5612: oznaczmy przez x− liczbę dni, a y−ilość malin w kg
układ równań:
xy=180
(y+3)*(x−5)=180
x=180/y
(y+3)*(180/y −5) =180
180−5y+540/y−15=180
−5y+540/y=15 wszystko*y
−5y2 +540=15y
−5y2 −15y= −540 wszystko dzielimy przez (−5)
y2 +3y =108
y2 +3y −108 =0
Δ=441
√Δ=21
y1 = (−3−21)/2= −12
y2 = (−3+21)/2 =9
y>0 czyli y=9
x=180/y =180/9 = 20
pracował 20 dni i zbierał 9 kg malin dziennie
16 mar 19:29