logarytmy (miejsce zerowe)
Justa: Wyznacz miejsce zerowe funkcji

f(x)=2logx+log(2−x)
___________________________________
f(x)=logx
2+log(2−x)
logx
2+log(2−x)=logx
2(2−x)
logx
2(2−x)=0
x
2(2−x)=1
2x
2−x
3−1=0
−x
3+2x
2−1=0
Δ=4−4*(−1)*(−1)=0
| | 1+√5 | |
co mam źle ? Bo w odp jest jeszcze x= |
| |
| | 2 | |
16 mar 18:46
Justa:
16 mar 19:04
Jolanta: logx2+log(2−x)=log(x2(2−x))
16 mar 19:15
Jolanta: załoożenia x>0 i 2−x>0
x<2
nie możesz liczyć delty jeżeli masz równanie trzeciego stopnia
16 mar 19:21