WZÓR NA POLE TRAPEZU
Nicki: Witam, czy istnieje wzór na pole trapezu, jeżeli znamy jej środkową? Coś mi świta wzór P = ś*h
(gdzie ś−środkowa, h−wysokość trapezu). Jest taki wzór? A jeżeli nie, to istnieje jakikolwiek
na pole trapezu z wykorzystaniem środkowej?
16 mar 18:36
5-latek: Powiem CI ze jest taki wzor
Ale teraz wytlunacz mi czego to miala byc srodkowa ? Piszsesz trapez i
jej srodkowa
16 mar 18:45
Jolanta: Wzór na pole trapezu mozna zapisac jako iloczyn wysokosci i długosci lini srodkowej
16 mar 18:50
5-latek: Poczytaj sobie ale o linii srodkowej trapezu
16 mar 18:50
Nicki: To, że jest taki wzór jaki podałeś/aś, to ja wiem

Z tym, że napisałem jej środkowa to błąd, powinno być jego (czyli trapezu). Linia środkowa,
czyli po prostu środkowa, to miałem na myśli od samego początku.
Nie mniej jednak, chodziło mi o odpowiedź Jolanty, która potwierdziła, że istnieje taki wzór
jaki podałem. Dzięki
16 mar 18:54
5-latek: | | a+b | |
Napisalem CI to samo bo s= |
| czyli P=s*h |
| | 2 | |
16 mar 18:56
Nicki: No tak, ja głupi nie zauwazylem tego wcześniej, mea culpa i sorry za moją głupotę.
16 mar 19:39
muflon: warto jeszcze pamietać o wzorze d1d2sinα*1/2
d1 d2 przekątne trapezu, sinα kąta między nimi
16 mar 20:08