pole trapezu.
anka5612:

oblicz pole trapezu równoramiennego:
α=45 stopni
AE=BE=5
DE=CE=3
proszę chociaż o wskazówki bo nie mem pojęcia od czego zacząć..
16 mar 18:30
beginner: to sa trojkaty rownoramienne,
policz h = a√3/2
16 mar 18:35
anka5612: ale to jest wzór na wysokość trójkąta równobocznego..
16 mar 18:55
marta:
P=16√2
16 mar 19:01
muflon: zauważ, że trójkąty ABE i ECD są podobne, z podobieństwa obliczasz jego ramiona, więc masz
automatycznie przekątne trapezu, potem zastosuj wzór. P=d1*d2*sinα gdzie d1 d2 to przekątne
trapezu
16 mar 19:07
Mila:
| | 1 | | 25√2 | |
PΔABE= |
| *5*5*sin(45o)= |
| |
| | 2 | | 4 | |
| | 1 | | 9√2 | |
PΔDCE= |
| *3*3*sin(45o)= |
| |
| | 2 | | 4 | |
Wysokość opuszczona z wierzchołka B na AC jest wspólna dla ΔABE i ΔBEC
| | 1 | | 25√2 | |
PΔABE= |
| *5*h= |
| oblicz h |
| | 2 | | 4 | |
| | 1 | |
potem PΔCEB=PΔAED= |
| *3*h |
| | 2 | |
Na koniec zsumuj.
16 mar 19:13
anka5612: dziękuję
16 mar 19:14
muflon: ** oczywiście gdyby ktoś chciał liczyć P z przekątnych do iloczyn d1d2sinα musi jeszcze
pomnożyć przez 1/2
16 mar 20:10
Mila:
Muflon, dajesz zadania i nie czytasz rozwiązań?
Zobacz zadanie z kątami w czworokącie, masz do tego może odpowiedź.
16 mar 20:13