Help. Wykaż, że ciąg o wyrazie ogólnym
XYZ: | | 5n+2 | |
Wykaż, że ciąg o wyrazie ogólnym an= |
| jest ciągiem geometrycznym. |
| | 32n−1 | |
| | an+1 | |
Pomocy. Nie ogarniam tego. Wiem, że trzeba to podzielić |
| i że |
| | an | |
| | 5n+3 | | 5 | |
an+1= |
| wynik ma wyjść |
| ale mi ciągle coś źle wychodzi może |
| | 32n+1 | | 9 | |
popełniam jakiś błąd rachunkowy. Jakby ktoś mógł to zrobić żebym sobie sprawdziła co poszło
źle to bym była wdzięczna bo już robiłam to kilka razy i za chiny mi to nie wychodzi.
16 mar 18:02
agulka: | an+1 | | 5n+3 | | 32n−1 | |
| = |
| * |
| = |
| an | | 32n+1 | | 5n+2 | |
| | 5n*125 | | | | | | 5 | | 1 | | 5 | |
= |
| * |
| = |
| = |
| * |
| = |
| |
| | 32n*3 | | 5n*25 | | 3 | | 3 | | 3 | | 9 | |
16 mar 18:10
pigor: | | 5n+3 | |
..., an+1= |
| , to |
| | 32n+1 | |
| an+1 | | 5n+3 | | 32n−1 | |
| = |
| * |
| = |
| an | | 32n+1 | | 5n+2 | |
= 5
n+3−n−2 * 3
2n−1−2n−1 = 5 * 3
−2=
59= q − iloraz ciągu c.n.w.
16 mar 18:12
XYZ: pigor dzięki już załapałam. Jakoś prościej to rozpisałeś i znalazłam u siebie błąd, że na
początku na taki sposób nie wpadłam tylko jak koleżanka agulka ustawiałam piętrami i się po
prostu pomyliłam. hehe
16 mar 18:32