ostrosłupy
lena: Mógłby mi ktoś pomóc z tym zadaniem? Nie bardzo wiem jak je ugryźć, a sprawdzian już jutro.

Suma długości wszystkich krawędzi ostrosłupa czworokątnego prawidłowego jest równa 28. Oblicz
długość wysokości ściany bocznej tego ostrosłupa, wiedząc że cosinus kąta między krawędzią
boczną i płaszczyzną podstawy ostrosłupa jest równy
√2/5
16 mar 17:57
dero2005:

4a + 4l = 28
_________________________________
d = a
√2
5a = 2l
4l = 10a
4a + 10a = 28
14a = 28
a = 2
l = 5
h
s =
√l2 − (a2)2 =
√24 = 2
√6
16 mar 18:11
Pavlowicz: czworokątny prawidłowy czyli jego podstawa to kwadrat
i suma a+b+c+d = 28
a=b=c=d
czyli 28/4 = 7
czyli
a=7
b=7
c=7
d=7
16 mar 18:12
lena: dero2005 dziękuję bardzo za pomoc, ale jeszcze jedno pytanie. Skąd wziąłeś, że 5a=2l ?
16 mar 18:22
16 mar 18:55