aa
hugo: Milo 
Wyznacz wartość parametru m dla których wykres funkcji f i g nie mają punktów wspólnych
g(x)=mx
teoretycznie podstawić i poszukać części wspólnej po to by ją potem wykluczyć : > ?
x(4−mx
2)=0
i nie wiem
16 mar 17:56
razor: | | 4 | |
narysuj sobie wykres funkcji |
| i kilka prostych mx np. y = x, 2x, 12x, −x, −2x, |
| | x | |
| | 4 | |
−12x i zobacz kiedy te proste przecinaja |
| |
| | x | |
16 mar 18:01
beginner: 4=mx2
m≤0
16 mar 18:01
beginner: ile to jest? nie kombinuj
4−mx2
−−−−−−−−− = 0 /*x
x
16 mar 18:03
hugo: Razor: Wiem wiem schemat graficzny i ładnie widać ale pani wymaga pisemnie.:(
Beginner:

ciekawe... dajesz do myślenia
16 mar 18:04
hugo: x(4−mx
2)=0
| | 4 | | 2 | |
x=o v 4−mx2=0 ⇔ 4 = mx2 ⇔ x2 = |
| ⇔ x = |
| |
| | m | | √m | |
I tu można utworzyć założenie m≥0

?
16 mar 18:06
hugo: fuj, przy zerze by się psuło więc m>0?
16 mar 18:06
beginner: jak wydedukowałeś, że x(4−mx2)=0 hmm?
16 mar 18:12
Marcin: x≠0
mx
2=4
mx
2+0x−4=0
−16m<0
m<0
Zero odpada tam z dziedziny, dlatego
m≤0
16 mar 18:12
Mila:
mx
2=4 równanie nie ma rozwiązania dla m≤0, bo
wtedy lewa strona jest niedodatnia
||
m≠0
równanie sprzeczne dla m<0
odp. m≤0
16 mar 18:20
zawodus: Można ładnie graficznie zrobić.
mx − "pęk" prostych
widać, od razu, że dla m≤0 brak rozwiązań.
16 mar 18:29
hugo: Milo a nie m≥0?
16 mar 18:52
Mila:
Nie mają punktów wspólnych⇔nie przecinają się ⇔
równanie: mx2=4 nie ma rozwiązania.
Napisałam wcześniej , kiedy nie ma rozwiązania i dlaczego. 18:20 przeczytaj uważnie.
?
16 mar 18:56
hugo: Bo szukaliśmy pkt wspólnych podstawiając do równania ! ! ! a szukamy m dla którego nie
spełniamy rozwiazania czyli zaprzeczamy R − <m;00) = m<0

?
16 mar 18:58
hugo: m≤0 **
16 mar 18:59
Mila:
16 mar 19:01