Udowodnić na podstawie zasady indukcji matematycznej
xkxk: Udowodnić na podstawie zasady indukcji matematycznej:
n
∑ i2i = 2+(n−1)2n+1
i=1
16 mar 17:42
xkxk: I jeszcze n>0
16 mar 17:42
xkxk: Pomoże ktoś?
16 mar 18:31
PW: Nudne jak flaki z olejem.
Dla n=1 mamy prawdziwą równość
1•21 = 2 +(1−1)21+1
2 = 2.
Założenie indukcyjne: równość jest prawdziwa dla liczby naturalnej k, to znaczy
k
∑i2i = 2 + (k−1)2k+1.
i=1
Teza indukcyjna: równość jest prawdziwa dla liczby k+1:
k+1
∑i2i = 2 + k2k+2.
i=1
Dowód indukcyjny:
Suma po lewej stronie jest równa sumie po lewej stronie w założeniu powiększonej o jeden
składnik (k+1)2k+1, jest zatem równa
2 + (k−1)2k+1 + (k+1)2k+1 = 2 + k•2k+1 − 2k+1 + k•2k+1 + 2k+1 =
= 2 + 2•k•2k+1 = 2 + k•2k+2,
to znaczy równość występująca w tezie indukcyjnej wynika z założenia indukcyjnego.
Tu piszemy formułkę o wykorzystaniu zasady indukcji i koniec.
16 mar 21:03
xkxk: Dziękuję ślicznie
16 mar 21:24