matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granice ciągów
krezz:
Oblicz granicę ciągu o wyrazie ogólnym a
n
, jeśli:
(
√
n
−1)(
√
n
+1)
a
n
=
(2
√
n
+3)
2
Zauważyłem u góry wzór, ale na dole mi zostaje ten pierwiastek i nie wiem co zrobić
16 mar 17:25
pigor:
...,np. tak wyłączasz z licznika n, a z mianownika
√
n
przed nawias
n−1
1
n(1−
)
n
lima
n
= lim
=lim
=
3
n(2+
)
2
√
n
3
n(2+
)
2
√
n
1
1−
n
1−0
1
= lim
=
=
. ...
3
(2+
)
2
√
n
(2+0)
2
4
16 mar 17:44
krezz:
Dzięki
16 mar 17:51