równanie prostej
Olcia: O funkcji liniowej f wiadomo, że f(1)=2 oraz, że do wykresu tej funkcji należy punkt P=(−2,3).
Wyznacz wzór funkcji.
29 paź 23:50
AROB: pomogę
30 paź 00:02
godzio187: f(1)=2 => x=1 y=2 =>wykres przechodzi przez pkt A(1,2) i P(−2,3)
tworzysz układ równań
2=a*1+b |
3=−2a+b | −
−1=3a
30 paź 00:06
AROB: Aby wyznaczyć wzór funkcji f(x) = ax + b, należy podstawić dane i zbudować układ równań:
f(1) = 2 : a + b = 2
P(−2, 3) : −2a + b = 3 /*(−1)
a + b = 2
2a − b = −3
−−−−−−−−−−−−−−−−
3a = −1
| | 1 | | 1 | |
Wzór funkcji: f(x) = − |
| x + 2 |
| |
| | 3 | | 3 | |
30 paź 00:11
godzio187: to chociaż to mi dobrze wyszło
30 paź 00:13
AROB: godzio187 A gdzie "pomagam" ? Szkoda naszego czasu na dublowanie . Pozdrawiam
30 paź 00:13
Olcia: dziekuje Wam bardzo

czasem niepotrzebnie komuś zabieram czas, bo już w sumie doszłam do
takiego układu równań tylko go jeszcze nie rozwiązałam

przynajmniej sobie sprawdze czy
dobrze, dziekuje
30 paź 00:17
godzio187: ok następnym razem bd pisac
30 paź 00:18
AROB: Ok.
30 paź 00:24