nierówność
monika: rozwiązaniem nierówności 7x ≤ x2 jest zbiór ?
i dlaczego ?
16 mar 17:04
Marcin:
x
2−7x≥0
Jaki zbiór?
16 mar 17:05
...:
... dobre −
16 mar 17:05
5-latek: −x
2+7x≤0 i teraz napisz ten przedzial
https://matematykaszkolna.pl/strona/1684.html tu masz podobne zadania jak sie je rozwiazuje
To nie jest trudne i dlatego nie napiszse rozwiazania . takie przyklady byly robione na lekcji
16 mar 17:07
XX: 7x ≤ x2
−x2+7x≤0
Δ=49
√Δ=7
x1=−7−7/−2=7
x2=−7+7/−2=0
x∊(−nieskończoności, 0)∪(7,nieskończoniości)
16 mar 17:10
5-latek: hugo zajmij sie swoiomi zadaniami i nie rozwiazuj takich bo jej nie pomagasz OK?
16 mar 17:11