Okrąg o środku w punckie O(-1,2) i promieniu pierwiastek z 10 ma dwa punkty ...
gosc: Okrąg o środku w punkcie O(−1,2) i promieniu √10 ma dwa punkty wspólne z prostą AB, gdy:
A. A(−3,−3), B(1,−1)
B. A(−2,−5), B(2,2)
C. A(0,5), B(3,4)
D. A(2,1), B (4,7)
16 mar 16:38
5-latek: Jaki jest warunek na to aby prosta miala z okregiem dwa punkty wspolne ?
16 mar 16:43
pog:
28 maj 16:48
janek191:

D) O = ( −1, 2)
r =
√10
A =(2, 1) B = (4, 7)
pr AB : y = 3 x − 5
3 x − y − 5 = 0
Obliczam odległość prostej od środka okręgu
| | I 3*(−1) − 1*2 − 5 I | | 10 | |
d = |
| = |
| = √10 = r |
| | √9 +1 | | √10 | |
Prosta jest styczna do okręgu.
28 maj 17:01
Mariusz:
Równanie prostej dla danych w odpowiedzi A
| | −1−(−3) | |
y−(−3)= |
| (x−(−3)) |
| | 1−(−3) | |
(x+1)
2+(y−2)
2=10
| | 1 | | 3 | |
(x+1)2+( |
| x− |
| −2)2=10 |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 7 | | 49 | |
x2+2x+1+ |
| x2− |
| x+ |
| −10=0 |
| | 4 | | 2 | | 4 | |
5x
2−3x+13=0
9−260 < 0
Prosta nie ma punktów wspólnych z okręgiem
Dla pozostałych odpowiedzi sprawdzasz podobnie
28 maj 17:02
Mariusz:
5x2−6x+13=0
Δ=36−260 < 0
ale to niewiele zmienia
28 maj 17:05