Niech A i B będą zdarzeniami losowymi zawartymi w Ω.
Jowita: Niech A i B będą zdarzeniami losowymi zawartymi w Ω. Wykaż, że jeżeli P(A') = 4/5, P(B) = 1/4,
to 1/5 ≤ P(AuB) ≤ 9/20.
Obliczyłem P(A) = 1/5
Potem należy zastosować wzór na sumę? Ale w jaki sposób to zrobić? Jak wyznaczyć (AnB) ?
16 mar 16:36
Jowita: HELP!
16 mar 16:53
pigor: ..., otóż A ⊆ AUB ⊆ Ω i P(A)=1−P(A')=1−
45=
15, stąd
P(A) ≤ P(AUB) = P(A)+P(B)− P{A∩B) ⇒ P(A) ≤ P(AUB) ≤ P{A)+P(B) ⇒
⇒
15 ≤ P(AUB) ≤ 15+
14=
420+
520=
920 c.n.w. .
16 mar 17:20