Trygonometria
monika: Jeżeli tgα = 5, wtedy wartość wyrażenia 5cosα − 4sinα3sinα − 4cosα jest równa ?
16 mar 16:24
muflon: α≠π/2 +kπ k∊C
tgα=sinα/cosα
5=sinα/cosα
5cosα=sinα
do tego jedynka trygonometryczna i masz układ równań, masz sinα cosα, podstawiasz i liczysz
16 mar 16:28
Marcin: Potrafisz dalej sam?
16 mar 16:28
zombi: Po co jedynka? Wystarczy wstawić sinx = 5 cosx do naszego wyrażenia i już.
16 mar 18:07
ida:
Dzieląc licznik i mianownik przez cosα≠0
| | 5−4tgα | |
W= |
| = ....... |
| | 3tgα−4 | |
16 mar 18:51