wyznacz współrzędne odcinka AB
Anita: Prosta 3x+2y+6=0 przecina osie układu współrzędnych w punktach A i B , wyznacz współrzędne
odcinka AB
:(
16 mar 16:11
5-latek:

2y=−3x−6 to y= −1,5x−3
16 mar 16:14
Anita: a mógłbyś wyjaśnić jak to zrobić >?
16 mar 20:06
5-latek: graficznie tak jak zrobilem
Przeksztalcilem postac ogolna prostej na kierunkowa i narysowalem wykres tej prostej i z
wykresu odzvctaj wspolrzedne
Algebraicznie tak
Punkt przeciecia z osia OX ma wspolrzedne (x,0) wiec podstaw do rownania prostej za y=0 i
wylicz x
3x+2y+6=0
3x+2*0+6=0
3x+6=0
3x=−6
x=−2 czyli punkt przeciecia A z osia OX ma wspolrzedne A(−2,0) i zobacz z ezgadzsie
rysunkiwem
Punkt przecie sie z osia OY ma wspoolrzedne (0,y) wiec do rownania prostej wstaw x=0 i wylicz
y
beda to wspolrzedne punktu B
16 mar 20:14