trygonometria
Madzik: Podaj jakie należy wykonac przekształcenia aby otrzymać wykres funkcji y=1−2|cos(x)|
16 mar 16:01
Madzik: up
16 mar 18:13
Jolanta: narysować wykres y=cosx
zrobić wartość bezwzględną
;wydłużyć " wykres dwa razy czyli y max=2 zamiast 1
odbić symetrycznie wzgledem osiOX czyli cały wykres pod osią
przesunąc o 1 w górę
16 mar 18:33
Madzik: Dziękuje! i jeszcze jedno pytanie: czy okres tej funkcji wyniesie 2π?
16 mar 18:54
Jolanta: ,punkty przeciecia zosią ox pozostaja takie same,okres nie zmienia sie
Okres zmienia sie jeżeli masz cos2x π
| | 2π | |
y=cosax a>0 okres podstawowy jest równy |
| |
| | a | |
16 mar 19:02
Madzik: oki, dziekuje
16 mar 19:10