Równanie różniczkowe drugiego stopnia
Kozaczek: Witam. Mam problem z tym zadaniem:
y'' + 5y' + 4y = 0
Nie wiem jak się do tego zabrać. Pomoże ktoś?
16 mar 15:52
Godzio:
λ2 + 5λ + 4 = 0
(λ + 1)(λ + 4) = 0
λ = −1 , λ = − 4
Jaką postać mają rozwiązania ?
16 mar 16:00
Kozaczek: y = C1 * eλ1x + C2 * eλ2x bo delta > 0?
16 mar 16:04
Kozaczek: * x ma być w potędze liczby e
16 mar 16:05
Godzio:
y = C
1e
−x + C
2e
−4x no i nie ma problemu prawda

?
16 mar 16:06
Kozaczek: czyli to wszystko? To super! dzięki
16 mar 16:09