Trzy liczby, których suma równa jest 6 tworzą ciąg arytmetyczny
XX: Trzy liczby, których suma równa jest 6 tworzą ciąg arytmetyczny. Jeśli do ostatniej z nich
dodamy 1, to otrzymamy ciąg geometryczny. Wyznacz te liczby.
16 mar 15:32
Marcin:
a1+a1+r+a1+2r=6
3a1+3r=6
a1+r=2
a1, a1+r, a1+2r+1 ← geometryczny.
16 mar 15:35
XX: No i co dalej?
16 mar 15:39
J: ... i dalej 4 = (2 − r)(2 − r + 2r +1)
16 mar 15:41
Marcin:
a1=2−r
2−r, 2−r+r, 2−r+2r+1
2−r, 2, 3+r
(2−r)(3+r)=4
16 mar 15:42
kalafior623:
15 mar 12:41
kalafior623: skad to 4
15 mar 12:41
Jolanta: Wzór an2=an−1*aαn+1
a22=a1*a3
a2=a1+r=2
a22=22=4
16 mar 23:27