podobieństwo
Mary: Z kawałka tektury w kształcie trójkąta ostrokątnego, o podstawie długości 20 cm i wysokości
opuszczonej na tą podstawę, równej 12 cm, chcemy wyciąć możliwie największy kwadrat, którego
bok zawiera się w podstawie trójkąta. Jaka będzie długość boku kwadratu?
29 paź 22:44
AROB: pomogę
29 paź 22:54
AROB:

Ponieważ bok kwadratu DE jest równoległy do podstawy a, to trójkąty ABC i CDE są podobne.
| | 12 − x | | h | |
Stąd prawdziwa jest proporcja: |
| = |
| |
| | x | | x | |
Dane: h=12 cm , a = 20 cm
3x = 5(12 − x)
3x = 60 − 5x
| | 60 | | 1 | |
8x = 60 ⇒ x = |
| = 7 |
| |
| | 8 | | 2 | |
| | 1 | |
Odp. Długość największego boku kwadratu jest równa 7 |
| cm. |
| | 2 | |
29 paź 23:07
Mary: dziękuję bardzo.
29 paź 23:13
Halome: (12 − x) / x = h / x?
A nie czasem = h / a ?
8 wrz 14:18