rozłóż na czynniki wielomian
maturzysta: rozłóż na czynniki wielomian w(x)=(x2+2x)2+4(x2+2x)−12
zacząłem tak:
w(x)=(x2+2x)(x2+2x+4)−12
co dalej co z tą 12? nie mam pomysłu proszę o pomoc
16 mar 15:14
Janek191:
W(x) = ( x2 + 2x)2 + 4 ( x2 + 2x) − 12 = (x2 +2x + 2)2 − 16 =
= (x2 + 2x + 2)2 − 42 = ( x2 + 2x + 2 − 4)*( x2 + 2x + 2 + 4) =
= ( x2 + 2 x − 2)*( x2 + 2x + 6)
16 mar 15:31
Janek191:
W(x) = ( x2 + 2x)2 + 4 ( x2 + 2x) − 12 = (x2 +2x + 2)2 − 16 =
= (x2 + 2x + 2)2 − 42 = ( x2 + 2x + 2 − 4)*( x2 + 2x + 2 + 4) =
= ( x2 + 2 x − 2)*( x2 + 2x + 6)
16 mar 15:32
J: Lub podstaw za (x2 + 2x) = t i najpierw rozłóż trójmiam: t2 +4t − 12
16 mar 15:34
maturzysta: w odpowiedziach jest w(x)=(x2+2x+6)(x+1+√3)(x+1−√3)
16 mar 15:39
maturzysta: aha widzę tam na końcu jest wzór skróconego mnożenia i wychodzi to samo dziękuje
16 mar 15:40
pigor: ... , lub z wzorów VIete'a w pamięci mamy postać iloczynową :
w(x)= (x
2+2x+6)(x
2+2x−2)= (x
2+2x+6)(x
2+2x+1−3)=
= (x
2+2x+6)[(x+1)
2−
√32]=
(x2+2x+6) (x+1−√3) (x+1+√3).
16 mar 15:44