123
Magda: | | x2 −1 | |
Znajdz najmniejszą wartość funkcji określonej wzorem f(x)= |
| |
| | x2 +1 | |
16 mar 14:49
Magda: Ten x w mianowniku jest do kwadratu żeby ktoś sie nie pomylił przypadkiem
16 mar 14:49
pigor: ... ,np. tak : funkcja
| | x2−1 | | x2+1−2 | | 2 | |
f(x)= |
| = |
| = 1− |
| będzie |
| | x2+1 | | x2+1 | | x2+1 | |
| | 2 | |
miała wartość najmniejszą, gdy |
| będzie największy, |
| | x2+1 | |
czyli gdy mianownik mianownik x
2+1 najmniejszy. ⇔ x=0, wtedy
| | 2 | |
f(x)= 1− |
| = 1−2= −1 − szukana najmniejsza wartość funkcji f .  |
| | 0+1 | |
16 mar 15:08
Marcin: Można też chyba tak (o ile się nie mylę):
x
2−1=cx
2+c
cx
2−x
2+c+1=0
(c−1)x
2+c+1=0
0=−4(c−1)(c+1)
0=−4(c
2−1)
0=−4c
2+4
4c
2=4
c
2=1
c=1 c=−1
16 mar 15:14