równanie
zaq: Mam pytanie:
Czy równanie : 2−3x/1−2x=−1/2 mogę obustronnie pomnożyć przez 1−2x, aby to obliczyć ?
29 paź 22:30
Maturzystka: Nie wiem co Ci to da

Ja bym przeniosla −1/2 na druga strone, wprowadzila pod wspolny ulamek, i wtedy pomnozyla przez
2(1−2x)

mniejsze prawdopodobieństwo błędu.
Ale tak jak Ty chcesz, tez jest poprawnie
29 paź 22:36
AROB: Równanie zawsze można mnożyć obustronnie przez dowolne wyrażenie różne od zera.
W tym zadaniu można by mnożyć przez wspólny mianownik, czyli przez 2(1−2x).
Ale najprościej jest potraktować to jako proporcję i pomnożyć "na krzyż":
−(1−2x) = 2(2−3x)
−1 +2x = 4 −6x
29 paź 22:43
Eta:
D= R\{
12
mnożymy po przekatnej ( "na krzyż" ... tak to nazywacie

otrzymasz proste równanie:
2( 2 −3x)= −1( 1 −x)
teraz dokończ.......
pamiętaj ,że x ma należeć do dziedziny równania
29 paź 22:48
AROB: Witaj
Eto
29 paź 22:50
zaq: ok zrobiłem już wcześniej, również mi wyszlo x=5/8
29 paź 23:14
Eta:
Witaj
AROB 
Zaraz "spadam" ,bo już "padam"
29 paź 23:20