aa
hugo:

Wyznacz długości odcinków na jakie został podzielony najdłuższy bok przez dwu sieczną
przeciwległego kąta. Wyznacz długości fragmentu dwu siecznej danego kąta zawartej w opisanym
trójjkącie
|AC|=6
|BC|=4
|kąt ACB|=120 stopni
z tw cosinusów
x
2=6
2+4
2−2*4*6*cos120
x
2=76?
Dziwny wynik ;x a jeżeli dobry to co dalej?
16 mar 14:31
hugo: pomóżcie
16 mar 15:05
hugo: ?
16 mar 15:13
hugo: .
16 mar 15:21
hugo: .
16 mar 15:54
Mila:
AB=4
√19
Teraz tw. o dwusiecznej
AD+DB=4
√19 dokończ
b)
Porównanie pól:
d− odcinek dwusiecznej
| 1 | | 1 | | 1 | |
| *6*d*sin60+ |
| *4*d*sin60= |
| *6*4*sin(120) |
| 2 | | 2 | | 2 | |
16 mar 16:06
hugo: Mila

!
16 mar 16:13
hugo: już ogarniam
16 mar 16:13
Mila:
16 mar 16:21
hugo: 1.
6|DB|+4|AD|=4
√17
16 mar 16:32
hugo: Milo a ty tu ile posiedzisz na forum

?
16 mar 16:32
Mila:
No, nie wiem, siedzę, odchodzę i tak będzie dzisiaj.
16 mar 16:34
hugo: Obliczamy pole całego trójkąta z tego samego wzoru
| | 12√3 | |
1/2 sinα *a*b = 0,5* P{3}{2} * 4 * 6 = |
| |
| | 2 | |
16 mar 16:35
16 mar 16:36
16 mar 16:37
hugo: co teraz
16 mar 16:38
hugo: 
Ja takie coś widzę:
I teraz wziąć odcinek |BA|
AD+DB=4
√17
16 mar 16:43
hugo: ok

! głupi ja
16 mar 16:44
hugo: dłuższa: U{12
√17{5}
| | 12√3 | |
odcinek d (ta dwusieczna odcinkowa) było d= |
| |
| | 5 | |
dobrze?
16 mar 16:48
hugo: Milo, a czy istnieje jakaś inna możliwość przy użyciu innego komunikatora niż ta strona np.
gadu−gadu by pozyskiwać od Cb tajemniczą wiedzę matematyczną

? Często tu bywam i nikt nie
jest mi wstanie pomóc : (
16 mar 16:52
Mila:
Dlaczego √17 a nie √19?
16 mar 16:53
hugo: Tam zamiast wszędzie √17 ma być √19
16 mar 16:54
hugo: ubiegłas mój post, źle mi się napisało
16 mar 16:54
Mila:
d popraw.
sin(120o)=sin(180−60)=sin60
Pisz na forum, zawsze pomogę. Zobacz jak ładnie współracujemy z Radkiem.
Wieczorem zawsze jestem.
16 mar 16:57
16 mar 17:02
Mila:
| 1 | | 1 | | 1 | |
| *6*d*sin60+ |
| *4*d*sin60= |
| *6*4*sin(120) /*2 |
| 2 | | 2 | | 2 | |
6*d*sin60+4*d*sin60=6*4*sin(60)/:sin60
6d+4d=24
10d=24
d=2,4
{N[bląd]] w pierwszym podpunkcie.
AB=
√76=
√4*19=2
√19
16 mar 17:17
hugo: racja racja, dziękuję. Milo jeżeli mogę spytać jakie studnia skończyłaś/ bądź jesteś że umiesz
tak wiele? Proszę powiedz
16 mar 17:20
Mila:
Trochę rachunków to nie jest wiele.
Pisz zadania, z którymi masz problemy.

Nie masz odpowiedzi do zadań?
16 mar 17:22
hugo: WIęc

pani nam co tydzień pani nam robi maturę i to miałem zadanie odpisane... zaraz
wygrzebie jakieś kolejne które nie umiem

. Odpowiedzi nie mam.
16 mar 17:25