matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wykres wielkości odwrotnie proporcjonalnych.
LuuZ:
1
Do wykresu wielkości odwrotnie proporcjonalnych należy punkt (12,
). Który z podanych
3
punktów nie należy do tego wykresu?
9
A. (4,
)
4
5
B. (
, 6)
3
9
C. (2,
)
2
9
D. (
, 4)
4
16 mar 14:22
J:
a
a
y =
czyli 12 =
⇔12 = 3a ⇔ a = 4
x
1
3
4
Zatem mamy: y =
i teraz sprawdzaj punkty.
x
16 mar 14:28