Równoległobok
Henrykos: Stosunek boków równoległoboku jest równy 2:5. Wyznacz długość wysokości wórnoległoboku, jeśli
wiadomo, że suma ich długości jest równa 56.
obliczyłem, że boki są równe 8 i 20. Ktoś wie co dalej?
29 paź 22:28
Eta:
Pomagam
29 paź 22:35
Eta:
Pytanie w zad . : oblicz dł. wysokości
P= a*h
a i P= b*h
b
to:
a*h
a= b*h
b /: b*h
a
to h
b =
25*h
a
i z tresci zad:
h
a+h
b = 56 więc h
a+
25h
a = 56
to:
75h
a = 56 => h
a = 56*
57= 8*5=40
to: h
b =
25*40 = 16
odp: h
a= 40 h
b = 16
29 paź 22:42
Henrykos: aha, to ta suma 56, to jest suma wysokości a nie boków

myślałem, że te 56 to jest obwód

LOL
dzięki wielkie Eta
29 paź 22:50