Całka
kot: Witam mam problem z taką całką:
Rozumiem że jest to całka wymierna. Podejrzewam że trzeba rozbić ją na ułamki proste ale nie
wiem do końca jak to zrobić. Proszę o podpowiedź
16 mar 14:17
Bogdan:
| 2x + 1 | | A | | B | | C | | D | |
| = |
| + |
| + |
| + |
| |
| x2 | | x | | x2 | | x3 | | x4 | |
16 mar 14:20
pigor: ..., nie żartujesz

∫x
ndx=
1n+1 x
n+1,
| | 2x+1 | |
∫ |
| dx= ∫ (2x−3+x−4) dx= ... . |
| | x4 | |
16 mar 14:20
Bogdan:
| | 2x + 1 | |
po lewej stronie jest |
| |
| | x4 | |
16 mar 14:21
Bogdan:
ale oczywiście nie ma potrzeby rozkładu na ułamki, co
pigor jasno pokazał
16 mar 14:23
kot: | | dx | | 1 | |
@Bogdan rozłożyłem twoim sposobem i dostałem 2∫ |
| + ∫ |
| przy dalszym rozkładzie |
| | x3 | | x4 | |
całki się powielają czy to dobra droga ?
16 mar 14:30
Bogdan:
| | 2x + 1 | | 2 | | 1 | |
Powtórzę zapis pigora: |
| = |
| + |
| = 2x−3 + x−4 |
| | x4 | | x3 | | x4 | |
16 mar 14:36
kot: Alles klar !

Dzięki wielkie za pomoc
16 mar 14:46