trygonometria
Madzik: Oblicz dokładna wartosc wyrazenia:
5tg1440
o−2cos960
o+3sin840
o
| | 3√3 | |
Nie mam odpowiedzi i stąd moje pytanie, czy wynik wyjdzie 1+ |
| ? |
| | 2 | |
16 mar 14:11
Madzik: up
16 mar 14:51
Wazyl: tg(k*180+α)=tgα
1440=180*8+0
tg0=... ?
16 mar 14:57
Wazyl: | | 3√3 | |
3*sin(2*360+120)=3*sin120=3*sin60= |
| |
| | 2 | |
−2*cos(360*3)=−2*cos0=...
16 mar 15:00
Madzik: tg0=0
16 mar 15:00
Madzik: ale ostatnia linijka twoich obliczen mi sie nie zgadza
16 mar 15:04
J: 960 = 2*360 + 240.
16 mar 15:07