skracanie ułamków
Alicja: | | 36+3x−3x2 | |
Skróc ułamek |
|
|
| | x2+6x+9 | |
Proszę o pomoc
29 paź 22:19
AROB: pomogę
29 paź 22:28
Mateusz: Ustal dziedzinę rozłóż licznik i mianownik na czynniki i zapisz to w postaci iloczynowej
czyli rozwiąż równania kwadratowe w tym przypadku w liczniku uporządkuj równanie a w
mianowniku rozwiąż równanie kwadratowe a następnie wielomiany występujące w liczniku i
mianowniku skróć przez ich wspólne czynniki
29 paź 22:28
Alicja: czyli moge liczyc z delty?
29 paź 22:29
Alicja: jak liczyłam delte to mi cos nie bardzo wychodzilo ale sprobuje jeszcze raz
29 paź 22:30
Alicja: wyliczyłam delte (x+3)2 i nie widze co moge z tym dalej zrobic
29 paź 22:32
AROB: | −3(x2 − x − 12) | | −3(x+3)(x−4) | | −3(x−4) | |
| = |
| = |
| |
| (x + 3)2 | | x+3)2 | | x+3 | |
Licznik: x
2−x−12 = 0
Δ = 49,
√Δ = 7
x
1 = 4, x
2 = −3 i podstawione do postaci iloczynowej: y = a(x−x
1)(x−x
2)
29 paź 22:34
Alicja: aaa jejku dzieki jestem bardzo wdzieczna juz to widze

normalnie jakies zacmienie
29 paź 22:36
Alicja: Mam jeszcze z jednym problem pomozecie mi?
29 paź 22:43
29 paź 22:44
AROB: Już piszę. A Ty spróbuj metodą grupowania wyrazów.
29 paź 22:45
Alicja: ok
29 paź 22:47
AROB: | x4(x2+1) + (x2+1) | | (x2+1)(x4+1) | | x4 + 1 | |
| = |
| = |
| |
| x2(x+1) + (x+1) | | (x+1)(x2+1) | | x + 1 | |
29 paź 22:48
Alicja: nie rozumiem
29 paź 22:52
Alicja: | (x2+1) (x4+1) | |
| skąd się to wzielo jak to poskracales? |
| (x+1)(x2+1) | |
29 paź 23:00
Mateusz: A jak się rozwiązuje równania wielomianowe m.in metodą grupowania wyrazów x
2+1 skróciło się
| | (x2+1)(x4+1) | | x4+1 | |
przyjrzyj się temu ułamkowi |
| zostało |
| |
| | (x+1)(x2+1) | | x+1 | |
29 paź 23:06
29 paź 23:11