Nie mam pojęcia jak to pogrupować. Proszę o pomoc
jbar: Rozwiąż równanie:
ax3 − (a − 1)2 − (2a2 − a+2)x + 2a = 0,
gdzie a jest dowolną liczbą rzeczywistą , która nie równa się zero.
Wskazówka: zastosuj grupowanie wyrazów.
16 mar 13:43
zawodus: skorzystaj ze wskazówki
16 mar 13:44
jbar: Napisałem już że mi nie wychodzi. Próbowałem kombinować z 2 nawiasem ale nic z tego...
16 mar 13:46
pigor: ..., a tu (a−1)
2 nie powinno być np. tak (a−1)x
2
16 mar 13:56
jbar: Tak oczywiście się pomyliłem.
ax3 − (a − 1)2x2 − (2a2 − a+2)x + 2a = 0,
teraz już jest dobrze.
16 mar 14:04
zawodus: np. sprawdź czy −2 jest pierwiastkiem
czy a jest pierwiastkiem

grupowanie w tym kierunku prowadź
16 mar 14:07
jbar: no jak tak piszesz to widzę że są

. Masz na myśli po prostu strzelanie w wyraz wolny? gdzie
tu niby jest "grupowanie?
16 mar 14:13
pigor: ......, no to może tak:
a∊R\{0}, wtedy kolejno :
ax3−(a−1)2x2−(2a2−a+2)x+2a=0 ⇔ ax
3−(a
2−2a+1)x
2−(2a
2−a+2)x+2a=0 ⇔
⇔ ax
3−a
2x
2+2ax
2−x
2−2a
2x+ax−2x+2a=0 ⇔ ax
2(x−a)+2ax(x−a)−x(x−a)−2(x−a)=0 ⇔
⇔ (x−a)(ax
2+2ax−x−2)=0 ⇔ (x−a) [ax(x+2)−1(x+2)]=0 ⇔ (x−a)(x+2)(ax−1)=0 ⇔
⇔
a(x−a)(x+2)(x−1a)= 0 ⇔ x=a v x=2 v x=
1a ⇔
x∊{2,a,1a}.
16 mar 22:57