.
Piotr 10: Reszta z dzielenia wielomianu P(x) = x
5 + ax
4 + bx
3 + cx
2 + dx + 1 przez dwumian (x − 3)
jest równa 1. Wykaz, ze jeżeli liczby a, b, c, d są liczbami całkowitymi to wielomian P(x)
nie ma pierwiastków wymiernych.
P(3)=1
27a+9b+3c+d= − 81 ; 27a+3c = −81 −9b − 3c
3(9a+c) + 9b+d = −81
9a+c=3 i 9b+d=
| | p | |
Jedynymi możliwymi wymiernymi pierwiastkami tego wielomianu są |
| ∊{−1;1} , gdzie p∊{−1;1} |
| | q | |
a q=1.
Więc dla W(1)=a+b+c+d+1 − to nigdy nie będzie równe zero, gdyż z założenia wiemy, że
27a+9b+3c+d= − 81
W(−1)=a+c − (b+d) − a+c≠b+d
Może ktoś pomóc ?
16 mar 13:06
Godzio:
"Więc dla W(1) = ... ..... "
Trochę dziwne uzasadnienie, a właściwie nie uzasadnienie
16 mar 13:12
Piotr 10: No ja wiem, że to nie jest uzasadnienie

, jakoś nie mam pomysłu
16 mar 13:13
zawodus: Trochę nie ładnie
Piotr Zadanko jest z matury z zadania.info

Tam napisali, że do 16 nie chcieliby, aby pojawiły się rozwiązania.
Może uszanujmy ich prośbę?
16 mar 13:16
Piotr 10: No dobra ok
16 mar 13:18
zawodus: po 16 wrócimy do tematu
16 mar 13:19
16 mar 13:23
Piotr 10: Ok. A mogę dać zadanko z tej matury podam tylko wynik, a ktoś by sprawdził ?: )
16 mar 13:25
zawodus: Które? możesz
16 mar 13:29
Piotr 10: http://www.zadania.info/d1584/95094
Zadanie numer 11 ( ostrosłup)
Czy tutaj trzeba wykorzystać równość dwóch pól trojkątów? P=0,5*H*
√a2+b2 ; P=0,5*d*p ,
gdzie p
2=H
2+a
2+b
2 , tak? Nie chce mi sie tego liczyć zbytnio, więc wole z tej strony
16 mar 13:45
Piotr 10: Znaczy się przedstawienie pola trójkąta na 2 sposoby
16 mar 13:49
zawodus: można tak.
lub z podobieństwa

podaj wynik jaki otrzymałeś to sprawdzę
16 mar 13:53
Piotr 10: Dzisiaj już nie zrobię tego, bo chce odpocząć sobie bo jutro próbna matura z poziomu R

.
Podobieństwo teraz też widzę już
16 mar 13:56
zawodus: W szkole? przez kogo org?
16 mar 13:58
Piotr 10: Tak w szkole, moja nauczycielka od matematyki ją robi. Wcześniej miałem próbną z poziomu P
organizowaną przez szkołę, i była dość trudna
16 mar 13:59
Piotr 10: Ale wynik i tak super miałem.
Mam pytanie, czy ten wzór jest poprawny
NWD(a;b) * NWW(a;b)=a*b ?
16 mar 14:02
zawodus: tak ten wzór jest ok

ale zachodzi w 100% tylko dla pary liczb.
16 mar 14:03
Piotr 10: OK. Jeszcze muszę znaleźć wzorek na temat długości dwusiecznej kąta
16 mar 14:05
Piotr 10: Dzięki za pomoc
16 mar 14:07
zawodus: Jest twierdzenie na temat dwusiecznej kąta.
Wzory też chyba są, ale po co uczyć się na pamięć?
16 mar 14:08
Piotr 10: Zależy o jaki wzór Ci chodzi, mi bardziej chodzi o taki
Twierdzenie. W każdym trójkącie iloczyn dwóch boków jest równy kwadratowi dwusiecznej kąta
między nimi zawartego powiększonej o iloczyn odcinków na które ta dwusieczna podzielila trzeci
bok''
16 mar 14:11
16 mar 14:12
Piotr 10: OK
16 mar 14:16
zawodus: Bardzo przydatne twierdzenie

Trochę podobne do twierdzenia Stewarta.
16 mar 14:16
zawodus: Ogólnie geometria ma tyle pięknych twierdzeń, że nie mam głowy się ich nauczyć
16 mar 14:17
zawodus: Na lekcji wam je nauczyciel podał?
16 mar 14:18
Piotr 10: Na lekcji nie, ale gdzieś rok temu robiłem zadanie ze zbioru Pazdro z wykorzystaniem tego
twierdzenia
16 mar 14:19
zawodus: Ogólnie do nauki geometrii polecam podręcznik J.Zydlera

Znajduje się tam prosty dowodzik tegoż twierdzenia i wielu innych
16 mar 14:21
Piotr 10: Dowód tego tw. mam przed sobą
16 mar 14:22
zawodus: ciekawe czy ten sam
16 mar 14:24
16 mar 14:26
zawodus: To jest ta książka o której mówiłem
16 mar 14:36